Doorzoek website
Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie
Mike is weer terug van weggeweest. In zijn nieuwste memo duikt hij in de wereld van oneindige spelregels. Hoe kan het dat een club als Sampdoria compleet instort, terwijl Telstar met het kleinste budget tóch impact maakt? Lees mee!
Na een chaotisch en turbulent seizoen is Sampdoria afgelopen mei voor het eerst gedegradeerd naar de Serie C, het derde niveau in Italië. Vier trainers, vijf keepers en 33 verschillende veldspelers hebben niet mogen baten. De grote problemen van Sampdoria ontstonden in 2021, toen clubeigenaar Massimo Ferrero werd gearresteerd voor financiële misdrijven, die niets met de club te maken hadden. Ferrero nam weliswaar ontslag als voorzitter, maar weigerde de controle uit handen te geven.
Sampdoria werd in 1991 nog kampioen van Italië en bereikte een jaar later zelfs de finale van de Champions League. Meer dan 30 jaar later kampt de club met een megaschuld van zo'n 175 miljoen euro. Eerder vertelde ik al dat clubeigenaren het oneindige spel van hun clubs vaak zwaar onder druk zetten. Clubeigenaren zijn ook net mensen: ze zijn van nature geneigd tot snelle oplossingen voor problemen en kiezen liever voor snelle (seizoen)resultaten dan een gezonde club op lange termijn. Vooral (voetbal)organisaties die geleid worden door leiders met een eindige mindset zijn daarmee ook gevoelig voor normvervaging.
Een bedrijfscultuur die te veel focust op de korte termijn kan een enorme druk op medewerkers leggen, waardoor ze bochten zullen afsnijden, de regels een beetje aanpassen en wellicht dubieuze beslissingen nemen om de vereiste targets te halen. Maar de huidige tijd verlangt van ondernemingen ook dat ze zich tijdig kunnen aanpassen en innoveren wanneer de omgeving om hen heen verandert. In zijn boek ‘No rules rules’ gaat Netflix co-founder en CEO Reed Hastings in op de unieke bedrijfscultuur binnen zijn organisatie en op de vraag: waarom is Netflix zo succesvol?
“Voor het loslaten van die controles dienen oneindige spelregels gevolgd te worden."
In hun cultuur draait alles om talent, feedback en het loslaten van controles. Als het doel is om een inventievere, snellere en flexibelere organisatie te bouwen, dan luidt zijn advies om een cultuur van vrijheid en verantwoordelijkheid te ontwikkelen door de nodige voorwaarden te scheppen. En dus ook voor het loslaten van die controles dienen oneindige spelregels gevolgd te worden. In een eerdere memo gaf ik aan dat het kledingmerk Patagonia wat mij betreft de toon zet met hun duurzame en maatschappelijke missie. Normbewust, oneindig en daarnaast ook heel innovatief. Maar ook in dat bedrijf worden fouten gemaakt, door de leiding en door het personeel.
Patagonia erkent dit en ziet het streven naar een goede zaak ook als een ontwikkeling van voortdurende zelfverbetering. Tekenend was het moment dat de Amerikanen een oplossing dachten te hebben gevonden in nieuwe PFAS-stoffen, die volgens de industrie volstrekt veilig waren. Begin 2015 had men de complete collectie voorzien van deze ‘veilige’ vervanger. Kort daarna bleek uit onderzoek dat het nieuwste van het nieuwste vooral meer van hetzelfde was. Daarna begon de speurtocht pas echt. Cruciaal in het proces was de feedback van Patagonia’s testgebruikers: atleten en andere ‘promovendi in buitensport’ die van koude, natte, enge dingen houden. Sinds de lente van 2025 produceert Patagonia zijn gehele collectie zonder PFAS toe te voegen. In veel gevallen is kleding voorzien van ‘ePE’, een nieuwe waterdichte kunststof die het milieu minder belast dan PFAS.
"Telstar laat met hun stichting Telstar Thuis in de Wijk en hun vrouwenteam zien dat je met weinig middelen en veel creativiteit grote stappen kunt zetten."
Zonder financiële middelen zal Sampdoria ook het komende seizoen in de Serie C aangewezen zijn op talentvolle, transfervrije spelers en huurlingen, maar wel met de nodige ambities. Kunnen zij hiervoor normbewust, oneindig en innovatief een oplossing vinden? Ik zeg: neem een voorbeeld aan Telstar, met 4 miljoen euro heeft de nieuwbakken promovendus het kleinste budget van alle clubs in het betaald voetbal in Nederland. Toch brengt de club op lokaal niveau veel teweeg. Uit eerder onderzoek bleek dat de club een sterke sociale betrokkenheid kent. Telstar laat met hun stichting Telstar Thuis in de Wijk en hun vrouwenteam zien dat je met weinig middelen en veel creativiteit grote stappen kunt zetten."
Daar kunnen veel andere (internationaal) betaald voetbalclubs wat van leren….
Dat was ‘m alweer. Maar geen zorgen, voor je het weet heeft Mike alweer een nieuwe memo klaar staan!