Doorzoek website

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie

01.01.2019
1 minuten
Neeltje Meijler

7 tips voor een overtuigende kennismaking

Neeltje Meijler

Yes! Je hebt gesolliciteerd, wordt uitgenodigd en mag op kennismaking- of sollicitatiegesprek komen. Maar hoe krijg je nou die baan? Een goed cv is het halve werk, maar daarna moet je jezelf gaan verkopen. Met alleen op tijd komen, kom je er niet. Daarom geven we 7 praktische tips. Zo kom jij goed voor de dag!

Wil je een kennismakingsgesprek met ons inplannen? Meld je dan aan als professional!

Doe deskresearch
Zorg ervoor dat je de organisatie en de recruiter kent. Dus bezoek de website, kijk op LinkedIn, doe je ‘deskresearch’. Heb je iets gemist? Dat is helemaal niet erg. Maar doe je het wel? Dan toon je interesse en enthousiasme!

Bereid jezelf voor
Bereid je gesprek goed voor. Wat wil je uit het gesprek halen? Wat wil je bereiken? Schrijf je vragen op en neem dit mee naar je gesprek. Het klinkt misschien een beetje ‘oubollig’, maar het toont dat je echt geïnteresseerd bent in die toekomstige samenwerking. Naast pen en papier is het ook goed om je cv uitgeprint mee te nemen.

Kies je eerste indruk
Welke indruk wil je achterlaten? Jij bepaalt hoe jouw nieuwe collega’s jou gaan zien. De kennismaking is een unieke kans om jezelf te profileren zoals jij wilt. Zien je huidige collega’s jou als de lolbroek van kantoor? Daar kun je nu wat aan doen! Wil je laten zien dat je een expert bent met jaren aan ervaring? Ga je voor een nieuw vakgebied? Dan is enthousiasme heel erg belangrijk. Kies jouw pad en bepaal je strategie. Trek iets aan waar jij je zelfverzekerd in voelt en waar de ander jou in serieus neemt. Dus nee, je hoeft niet per se in pak te komen. Zoek iets uit wat jou goed profileert en waar jij je goed in voelt.

Zet je beste beentje voor
Het wordt soms tóch vergeten: de kennismaking begint op het moment dat je de parkeerplaats op komt tot het moment dat je de parkeerplaats weer verlaat. Zet je beste beentje voor. Begroet de mensen die je helpen en loop met glimlach. Je weet tenslotte nooit wie je tegenkomt. Dus wacht nog even met die bevrijdende zucht tótdat je in de auto zit.

“Wacht nog even met zitten totdat je gesprekspartner er is.”

Wacht ‘actief’
Ben je aan het wachten op je afspraak? Wacht nog even met zitten totdat je gesprekspartner er is, dus ook wanneer het wat langer duurt dan je misschien had verwacht. Kijk tussendoor niet op je telefoon, maar wees alert zodat je niet hoeft te schrikken. Laat je afspraak naar je toe komen. Dit zorgt voor een open houding en het toont interesse. Zo laat je zien dat je echt op je afspraak ‘staat te wachten’.

Wees integer
Beviel je vorige baan niet? Had je moeite met een collega? Was de koffie niet lekker? Bewaar dit voor een ander moment. Zo blijft het gesprek positief en kom je bovendien ook integer over!

“Sluit altijd af met een concrete afspraak.”

Maak een afspraak
Zit het gesprek er bijna op? Sluit altijd af met een concrete afspraak. Hoe leuk het gesprek ook was, je wilt zeker zijn dat je teruggebeld wordt. Sluit niemand het gesprek af met een afspraak? Begin er dan zelf over. Dit borgt dat het gesprek een resultaat oplevert en je toont ook meteen initiatief!

Wil je een kennismakingsgesprek met ons inplannen? Meld je dan aan als professional!

Zoek jij ook een leuke opdracht?

Check dan onze opdrachten.

BEKIJK ALLE VACATURE