Doorzoek website

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie

15.03.2024
3 minuten
Geschreven door Mike Verheijen

Mike's Memo: over Topteams

Geschreven door Mike Verheijen
kennisdeling

Mike did IT again: hij trapt dit kwartaal af met een nieuwe memo die je niet wilt missen. Dit keer tackelt hij leiderschap, cultuur op de werkvloer én de magie van teamwork.Van uitdagingen bij publieke omroepen, Jürgen Klopp’s afscheid bij Liverpool tot aan de beklimming van de Mont Blanc. Ready to get inspired? Lees dan snel verder.

Het meest recente rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep is duidelijk: hier is sprake van falend leiderschap, veelal geconstateerd na ‘offboarding’ van betreffende leider. ‘Boardrooms zitten vol narcisten, en dat zijn juist geen goede leiders. Narcisten zijn dol op leiderschapsfuncties. Meer bewustwording en een betere selectie aan de poort kan heel wat leed op de werkvloer voorkomen. Het vervelende is dat wij juist geneigd zijn om voor die narcisten te kiezen', aldus UvA hoogleraar responsible leadership Annebel de Hoogh op MT/Sprout. In mijn vorige memo sloot ik al af met de conclusie dat het voor Luis Rubiales (voorzitter van de Spaanse voetbalbond) duidelijk te veel moed had gevraagd om waardig afscheid te nemen als narcistisch leider bij zijn ‘offboarding’.

“‘Boardrooms zitten vol narcisten, en dat zijn juist geen goede leiders.”

Jürgen Klopp’s afscheid
Dat het ook totaal anders kan bewees Liverpool-manager Jürgen Klopp. Hij maakte recent bekend dat hij na het lopende seizoen afscheid neemt van zijn geliefde club, mét de toevoeging dat hij voor geen enkele andere Engelse club in de toekomst zal werken. Zelfs als hij dan niets meer te eten heeft. Met veel humor uiteraard, want dat zal natuurlijk niet gebeuren, dankzij letterlijk en figuurlijk zijn verdiensten voor Liverpool.

De manier waarop de supporters met woord en gebaar een paar dagen later reageerde op zijn ‘offboarding’ bij de eerste thuiswedstrijd van hun club zegt daarbij veel. Over de leider, maar ook over de club zelf. Als club kan je namelijk ook een mooie geste maken richting jouw leider. De weduwe van de veel te vroeg overleden trainer Sinisa Mihajlovic van de Italiaanse club Bologna maakte onlangs bekend dat het contract van haar overleden man volledig is uitbetaald tot het einde van zijn dienstverband, dus ook nog na zijn dood….

“Oplossingen vind je niet in je eentje, hiervoor zijn samenwerkingsverbanden nodig met ontwikkelkracht.”

‘Narcisten hinderen ook het delen van informatie. Ze vinden zichzelf namelijk zo belangrijk dat ze niet naar anderen hoeven te luisteren.’ Bij een van de experimenten van De Hoogh en haar team konden teams alleen de goede oplossingen vinden als alle informatie werd gedeeld. ‘Hoe narcistischer de leidinggevende van die groep, hoe slechter de resultaten van het team. Terwijl de teamleden ondertussen wel hun leiders als effectief beoordeelden. Er wordt ze dus duidelijk een rad voor ogen gedraaid.’

Innovatie en transformatie zijn key
De eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest beklom, Katja Staartjes, stelt in haar boek ‘Top teams, samen bergen verzetten’ dat transformeren en innoveren de belangrijkste ingrediënten vormen in de zoektocht naar die oplossingen. Oplossingen vind je niet in je eentje, hiervoor zijn samenwerkings-
verbanden nodig met ontwikkelkracht. Teams die in korte tijd een topprestatie kunnen leveren. Topteams dus.

Het managementboek zit vol met mooie metaforen uit de bergsport. Topteams zijn fris, alert en wendbaar. En kunnen het voortouw nemen. Want een topteam blijf je niet door te doen wat je altijd deed. En ook niet door telkens harder te werken. Door te transformeren en te innoveren kun je grenzen verleggen en het verschil maken. Om ook morgen de juiste bergen te kunnen verzetten.

De Mont Blanc
Heel herkenbaar voor mij, in mijn rol bij Seven Stars maar ook als parttime alpinist. Dit jaar is het alweer 10 jaar geleden dat de voorbereiding begon van onze tocht naar de hoogste top van de Alpen: de Mont Blanc. Die beklimming was een enorme persoonlijke overwinning en de ultieme (top) team building activiteit. Een optimale samensmelting van fysieke en mentale kracht. Een topsportprestatie waaraan een intensieve voorbereiding van ruim 8 maanden met een flinke dosis discipline en doorzettingsvermogen voorafging.

“Die beklimming was een enorme persoonlijke overwinning en de ultieme (top) team building activiteit.”

Maar ook het besef dat het alert delen van informatie door de expeditieleider over bijvoorbeeld wisselende weersomstandigheden van cruciaal belang was voor het vinden van de juiste oplossingen, de wendbaarheid te hebben om de planning hierop aan te passen, een extra korte maaltijd te nuttigen om voldoende frisheid te behouden, om het uiteindelijke doel, de top te bereiken. En dat hebben we maar mooi gedaan…

Dat was ‘m alweer. De eerste van vier Mike’s Memo in 2024. Stay tuned for the next one.

Meer memo's van Mike lezen?

Je vindt ze hier