Doorzoek website

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie

31.05.2022
3 minuten

Mike's Memo: over high-performance teams

kennisdeling

Yes! Nieuw kwartaal, nieuwe Mike’s Memo. Onze gastblogger Mike heeft weer een mooi artikel voor jullie geschreven. De column staat dit keer in het teken van high-performance teams. De vergelijking tussen onze branche en de muziekwereld is weer géniaal. Dit wil je dus lezen! Ready? Let’s go.  

De nieuwe wending in de knipperlichtrelatie tussen de Red Hot Chili Peppers en gitarist John Frusciante was goed nieuws voor de fans: in 2019 meldde hij zich, na tien jaar afwezigheid, voor de derde keer bij de band. John Frusciante is mede verantwoordelijk voor enkele van de Peppers grootste hits en hij wordt gezien als één van de beste gitaristen van zijn generatie. Een high-performance team in ere hersteld als je het mij vraagt. Vier jongens, nu oudere jongeren, die gepassioneerd funk, rock en rap tot hun eigen brouwsel mixen.

Reikhalzend werd door de fans dan ook uitgekeken naar nieuw materiaal van het ‘team’. Een nieuw album waarbij de samenwerking van het high-performance team wordt gebaseerd op een zo goed mogelijk presterend individu. Frusciante’s even soepele als directe gitaarspel domineert op ‘Unlimited Love’. Maar in de Volkskrant stelt recensent Gijsbert Kamer ook dat ‘het lijkt alsof de andere drie bandleden Anthony Kiedis (zang), Flea (bas) en Chad Smith (drums) met zo veel bewondering naar hem luisterden tijdens de opnamen dat ze vergaten echt goede liedjes om zijn spel heen te bouwen’.

En daar kan ik hem eigenlijk ook geen ongelijk in geven, hoe moeilijk ook toe te geven. Als luisteraar lijk je aangeschoven te zijn in de repetitieruimte om te genieten van een jamsessie waar de vrolijkheid en liefde voor de muziek en voor elkaar vanaf spat. Maar een high-performance team kan alleen tot grotere hoogten komen, als ieder lid zijn eigenwaarde levert en veel aandacht wordt besteed aan de (werk)wijze van samenwerking. Het is een open deur, zeker in mijn functie, maar het team is meer dan de optelsom van de individuele leden. Ik denk ook heel herkenbaar voor jou in de IT-flex omgeving…

“Een high-performance team kan alleen tot grotere hoogten komen, als ieder lid zijn eigenwaarde levert en veel aandacht wordt besteed aan de (werk)wijze van samenwerking.”

Met Marius (onze CEO) heb ik het wel eens over de tijd dat zijn ‘zolderkamer’ bedrijf nog slechts bestond uit enkele teamleden en het bedrijfsplan nog op de spreekwoordelijke achterkant van een bierviltje paste. In deze startup situatie is het aantal communicatiekanalen beperkt. De complexiteitsgraad van de communicatie groeit echter altijd exponentieel in relatie tot de toename van het aantal teamleden. Daarom kiezen wij net als onze opdrachtgevers voor (regionale) teams van doorgaans maximaal tien professionals, passend bij de opdracht, regio of keyaccounts.

Bewuste keuzes maken bij uitbreiding van teams of vervanging van leden (gitarist Josh Klinghoffer werd door de Peppers na tien jaar gewoon bedankt voor bewezen diensten) is daarbij essentieel. Maar soms is inkrimpen van teams ook een optie. Want ondanks dat de band Placebo inmiddels gereduceerd is tot een duo, klonken ze op hun laatste album ‘Never Let Me Go’ nog nooit zo vol. Zoals je op onze vernieuwde website ongetwijfeld hebt gezien, hebben ook wij in het begin van het jaar team West ‘ingekrompen’ door een afsplitsing van team Belastingdienst. Terugdringen van de complexiteitsgraad van de communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Meer contactmomenten met de teamleden, bij elkaar in dezelfde ruimte op dezelfde locatie. Maar ook meer focus, op de keyaccounts, regio of zelfs vestiging. De nieuwe vestigingen in Utrecht en Groningen voor de teams West en Noord, ‘eigen’ flex werkplekken voor de teams Midden, Belastingdienst en Support op het hoofdkantoor in Zwolle.

“Terugdringen van de complexiteitsgraad van de communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Meer contactmomenten met de teamleden, bij elkaar in dezelfde ruimte op dezelfde locatie.

En hoe hoog kan je dan de lat voor jezelf leggen qua performance? Het leek wel alsof Placebo die vraag wilde beantwoorden voor het nieuwe album die zorgde voor een spetterende terugkeer na een afwezigheid van negen jaar. Overigens laten ze zich bij concerten wel graag begeleiden door ingehuurde flex muzikanten. Maar ook zoals recensent Steven Scheers van de Dansende Beren het treffend zegt: ‘Unlimited Love’ is een zeer fijn geschenk voor de fans en een aardige tussenstop voor muziekliefhebbers, en het viertal maakt hiermee duidelijk dat ze vooral hun eigen zin willen doen. Meer moet dat soms niet zijn.’ En daar sluit ik mij graag bij aan.

En dan zit ‘ie er alweer op. De tweede van vier Mike’s Memo’s dit jaar. Ben jij er ook aan toe om te werken in een high-performance team? We hebben meerdere vacatures, check het hier.

Zoek jij ook een leuke stage?

Check dan onze vacatures.

BEKIJK ALLE VACATURE