Doorzoek website

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie

28.02.2023
4 minuten

Mike’s Memo: waardige rivalen

over ons

Onze ge-wel-dige gastblogger Mike is weer terug! Dit jaar trapt hij z’n memo af met ‘het oneindige spel’. Een term die Simon Sinek enkele jaren geleden introduceerde voor het bedrijfsleven in het gelijknamige boek. Mike maakt weer een mooie vergelijking met de Italiaanse club Sampdoria, voorzitter Ferrero en clubicoon Gianluca Vialli. Moet je weer lezen dus. Lees je weer mee?

De start van een nieuw kalenderjaar is voor ons vaak een tijd voor optimisme en gedachten over wat de business plannen de komende 12 maanden zouden kunnen brengen. De tijd van strategische heisessies met als enige doel het oneindige spel te kunnen blijven spelen, de term die Simon Sinek enkele jaren geleden introduceerde voor het bedrijfsleven in zijn inspirerende boek ‘Het Oneindige spel’. Automatisch denken in termen van winnen en verliezen heeft voordelen op korte termijn, maar als strategie voor bedrijven leidt het op lange termijn vaak tot grote problemen.

“Automatisch denken in termen van winnen en verliezen heeft voordelen op korte termijn, maar als strategie voor bedrijven leidt het op lange termijn vaak tot grote problemen."

In de voetbalwereld wordt naar mijn mening zeker nog steeds te veel gekeken naar de korte termijn. Eerder vertelde ik al dat (te) veel spelers foute keuzes maken onder invloed van de door hen zelfgekozen spelersmakelaar. Als regisseur van hun eigen werkgeluk moeten zij verder kijken dan alleen een verbeterd contract op korte termijn, maar ook de waardering van de trainer, spelers en supporters laten meewegen. En leven en werken in een aantrekkelijk land, om maar een paar voorbeelden te noemen….

Maar ook clubeigenaren zetten het oneindige spel van hun clubs onder druk. Het onderzoek van de Italiaanse voetbalbond naar gesjoemel met transfers heeft inmiddels voldoende bewijs opgeleverd dat diverse clubs waaronder Sampdoria zich niet aan de regels hebben gehouden. Strafeisen zijn bepaald met geldboetes en een schorsing voor voorzitter Ferrero, sinds 2014 eigenaar van de club en eigenlijk nooit onomstreden. De fans zijn ontevreden over de sportieve koers die gevaren wordt onder de flamboyante president van Sampdoria, filmproducent van beroep, die de club ook nog eens regelmatig in een kwaad daglicht stelt. Enkele jaren geleden wilde hij ook niet meewerken aan het overnamebod van een groep potentiële investeerders die zich verzameld hadden rondom clubicoon Gianluca Vialli.

““De emotionele verbondenheid met de sport was voor hem misschien wel belangrijker dan de behaalde successen die maar weinig anderen hebben geëvenaard."

Het overlijden op veel te jonge leeftijd van dezelfde Vialli, slechts enkele dagen na het begin van 2023 was een duidelijk signaal richting fans van de Serie A en voetbal in het algemeen, dat zelfs het leven van degenen die een legendarische status verwerven door hun sportieve prestaties net zo eindig is als ieder ander. Vialli's overlijden heeft een impact in de hele voetbalwereld door zijn positieve en aanstekelijke houding ten opzichte van de sport waar hij duidelijk veel van hield. De emotionele verbondenheid met de sport was voor hem misschien wel belangrijker dan de behaalde successen die maar weinig anderen hebben geëvenaard.

Maar er zijn ook geluiden dat hij zich niet kon onttrekken aan de drang om met vals spel op korte termijn resultaten te behalen in zijn Juventus periode. Juist nu kort na zijn overlijden duiken quotes op van oud-ploeggenoot Dino Baggio: ‘Doping is er altijd geweest. Ik ben bang, het overkomt te veel spelers. We moeten de exacte stoffen onderzoeken die we in die tijd hebben ingenomen. Het is belangrijk dat we weten wat bepaalde supplementen in de loop van de tijd met een lichaam kunnen doen. Waren die wel goed? Werden die afgebroken of zijn die in ons lijf gebleven?’

Ferrero zit nog steeds in het zadel, maar de roep om het hoofd van de voorzitter wordt steeds luider.  Hoe gaat hij een omgeving creëren waarin zijn trainer, spelers en supporters zich van hun beste kant kunnen laten zien? En houdt hij door zijn aanblijven de ontwikkeling van de club niet tegen? Zolang de supporters van Sampdoria blijven zingen, zal de toekomst niet in gevaar zijn. Maar op korte termijn moet de club wel € 10 miljoen overmaken aan de Italiaanse bond anders dreigt zij haar licentie te verliezen…

““En zo kon het dus ook gewoon gebeuren dat Marius zijn voormalige ‘zolderkamer’ bedrijf ging verkopen aan Axiom."

Volgens Sinek zijn mensen van nature geneigd tot snelle oplossingen voor problemen en kiezen liever voor snelle winst dan voordelen op lange termijn. Handelen met een lange termijnvisie is niet makkelijk en vergt dus inspanning, maar verbindend leiderschap met een oneindige mindset in een oneindig spel levert uiteindelijk grote voordelen op. En zo kon het dus ook gewoon gebeuren dat Marius zijn voormalige ‘zolderkamer’ bedrijf ging verkopen aan Axiom en eindigt zijn Seven Stars spel hier, maar maakt hij daarmee gelijk ruimte voor het oneindige spel van zijn onderneming Seven Stars…

En dan zit ‘ie er alweer op. De eerste van Mike’s Memo’s van dit jaar.

Zoek jij ook een leuke stage?

Check dan onze vacatures.

BEKIJK ALLE VACATURE